Kulinarisk upplevelse i Stockholm

restaurant-love-romantic-dinner-largeI Sveriges huvudstad har en intressant kroghistoria och det finns även idag gott om fantastiska restauranger som erbjuder smakupplevelser och inredning i världsklass. Ta tåg, buss, bil eller flyget till Stockholm för en härlig höstweekend i kulinarisk anda. 

Stockholm är faktiskt en av världens bästa restaurangstäder. Det kommer ständigt upp nya ställen att utforska, samtidigt som de riktiga klassikerna fortfarande lockar och håller hög klass på både mat, service och atmosfär. Här följer tips på några riktiga guldkorn i Stockholm!

Innekrogar med upplevelser i toppklass

Clarion hotel sign i Stockholm finns hotellets egen restaurang, American Table. Där kan du uppleva en nytänkande meny inspirerad av det Amerikanska köket, men även inredningen präglar av en amerikansk touch i material och detaljer. Det finns gott om klassiska runda bord, barbord och bås med soffor som ofta figurerar i Amerikanska filmer. Testa en riktigt bra hotellrestaurang med härlig atmosfär och utsikt! I Svenska Dagbladet tipsas det om bland annat restaurang Agrikultur, där du får smaka på rätter skapade av årets kock 2014, Filip Fastén. Lokala råvaror med mejeri och kött från svenska gårdar står i centrum, och likaså primörer från den svenska skogen. Restaurangen har bara 24 platser, med en service i toppklass och viner som smaklökarna jublar av. Är man ute efter en riktigt romantisk restaurang är den franska restaurangen Delikatessen Bistro Bar ett hett tips. Restaurangen är liten och intim, ligger på söder och har vita dukar. 

Gamla klassiker som inte går ur tiden

Stockholm är även en stad som erbjuder många krogklassiker att besöka gång på gång, och som genom lång erfarenhet håller god klass. I DN kan man både läsa om dem som finns kvar och de som försvunnit. Värt att besöka idag är bland annat Berns, Operakällaren, Prinsen, Cassi, Sturehof och Tennstopet. Såhär står det om två gamla klassiker som inte längre finns:

”Restaurang Brända tomten är en oas för ensamma damer på krogen redan på 1920-talet. Så populärt bland nöjeslystna ungdomar på 1960-talet att den första krogkön bildas där. Klassisk rätt: Sallad diabolo. Hannas krog på Skånegatan är mest en klassiker för sin status i Stockholms nöjesvärld på 1990-talet. Har i dag en egen Facebooksida där nostalgiker kan dela sina minnen, som när Kent spelade i källaren eller när Jerry Seinfeld gästade krogen.”