Julmarknader i Stockholm

juläpplenJuletider är runt knuten och det märks inte minst i Sveriges huvudstad Stockholm, där julmarknaderna håller på att komma igång. Utbudet av julmarknader i Stockholm är stort, och det är klart att man vill besöka de bästa. Skansen, Utö, Gamla Stan och Taxinge är några av dem.

Tidigare inlägg har behandlat toppklassiga restauranger i Stockholm att fresta smaklökarna med, och nu ska det också handla om en typ av kulinarisk upplevelse. Julmarknader i sig är en plats där man kan känna alla julens smaker på ett och samma ställe. Med allt från kanderade äpplen till nygräddad julskinka finns det något för de flesta att mumsa på. Men hur hittar man de bästa julmarknaderna i Stockholm?

Julmusik och mysig atmosfär

I Expressen kan man läsa om flera bra julmarknader som anordnas i Stockholm, där det erbjuds mängder av karameller, mat, glögg och härlig stämning. En av de bästa och mest klassiska julmarknaderna är Skansens julmarknad, en anrik marknad där barnen bland annat kan träffa hästar från hovstallet och göra massa annat kul. Gamla Stans julmarknad hålls på stortorget och detta är en julmarknad av mindre och intim variant som ändå erbjuder mycket. I de 41 små bodarna kan man hitta konstsmide, sylt, karameller och mycket mer, samtidigt som man har en kopp varm brygd i handen. På Taxinge Slott som ligger 6 mil utanför Stockholm anordnas det en julmarknad i herrgårds- och slottsmiljö. En mysig utflykt för familj och vänner helt enkelt. Där finns det mycket julmat att avnjuta på plats eller att köpa med hem, vad som passar en bäst helt enkelt. Om man har lust och möjlighet att åka ut i skärgården så är detta ett mycket trevligt alternativ. För att ta sig till julmarknaden på Utö Värdshus tar man färja från Årsta havsbad som tar en till Gruvbryggan på Utö. Där kan man njuta av godsaker och en traditionell julmarknad i skärgårdsanda.

Här följer en film från den traditionella julmarknaden på Skansen: