Den nya sortens gränshandel

Eftersom Värmland är stort kan man knappast påstå att de norrmän som reser över gränsen för att handla i Sverige i första hand kommer till Karlstad, men Värmland som helhet påverkas mycket av gränshandeln.

Stora delar av västra Sverige, från Bohuslän och hela vägen upp till Lappland, lever gott på att priserna på det mesta är lägre i Sverige än i vårt västliga grannland. Några populära saker som norrmännen tar sig över gränsen för att köpa är:

  • Alkohol. Systembolaget i Strömstad är det mest lukrativa i hela Sverige, just tack vare närheten till Norge.
  • Kött, som är billigare i Sverige än i Norge.
  • Porrfilm, som är förbjudet att sälja i Norge, men inte förbjudet att inneha.

Den sistnämnda produkten säljs det dock inte så många av någonstans i världen längre. Internet har blivit en utmanare för hela den traditionella porrindustrin, men utmanar även många andra branscher. Detta märks inte minst när det gäller handeln över den svensk-norska gränsen.

För många norrmän och norskor ligger Sverige inte långt bort: Norge är ett långsmalt land. Men än bekvämare än att sätta sig i bilen och åka över gränsen är att surfa in på en norskspråkig webbshop. Allt fler svenska företag inser att en norsk webbshop är en bra idé. Två exempel är Top Streetwear, som säljer streetwear online, och Skruvat, som har en norsk webbshop på adressen Skruvat.no.